O εξωφρενικός λόγος που έχουν εξαφανιστεί οι άστεγοι πωλητές του περιοδικού «Σχεδία»

Εντύπωση προκαλεί το τελευταίο διάστημα το γεγονός πως ο αριθμός των άστεγων πωλητών του περιοδικού «Σχεδία» έχει μειωθεί δραματικά.




Άνθρωποι που αναζητούν το περιοδικό, δηλώνουν πως οι πωλητές δεν συχνάζουν πια στα σημεία που βρίσκονταν προκειμένου να διανέμουν τη «Σχεδία» βγάζοντας τα προς το ζην. Και ο λόγος είναι πολύ συγκεκριμένος.
Το εν λόγω περιοδικό ξεκίνησε να κυκλοφορεί στις 27 Φεβρουαρίου του 2013  με σκοπό την υποστήριξη των άνεργων και άστεγων συνανθρώπων μας. Η τιμή του από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του ανερχόταν στα 3 ευρώ, εκ των οποίων τα μισά κρατούσε ο πωλητής.

Τώρα, όμως, όλα αλλάζουν. Κι αυτό διότι το κράτος έρχεται να επιβάλλει στους πωλητές υποχρεωτική καταβολή ΕΦΚΑ 26,95%!
Όπως είπαμε, μέχρι πρότινος το καθαρό κέρδος κάθε άστεγου πωλητή ανερχόταν στο 1,5 ευρώ ανά τεμάχιο. Βάσει του συγκεκριμένου νόμου, όμως, -κατά τον οποίο η παρακράτηση επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον εργαζόμενο-  το 26,95% του ποσού -δηλαδή τα 40 λεπτά- θα παρακρατείται για τον ΕΦΚΑ.

Πολλοί πωλητές τα παράτησαν. Γι’ αυτό και η «Σχεδία» αποφάσισε να αυξήσει την τιμή της κατά ένα ευρώ, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να τα βγάζουν πέρα.

Η επίσημη ανακοίνωση της «Σχεδίας» έχει ως εξής:
«Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες και υποστηρικτές της «σχεδίας» μας,

Από το επόμενο τεύχος (#57, Μάρτιος 2018) είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε στην αναπροσαρμογή της τιμής πώλησης του περιοδικού από τα 3,00€ που είναι σήμερα στα 4,00€. Θεωρούμε χρέος μας να σας εξηγήσουμε το «γιατί».

Είναι μια δύσκολη συνθήκη, που έχει, όμως, και μια φωτεινή πλευρά. Ο λόγος είναι ένας και πολύ απλός: Η επιβολή ΕΦΚΑ (26,95%) στις αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, η οποία ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που ισχύουν πλέον, «στις καθαρές μηνιαίες αμοιβές (δηλαδή, αφού αφαιρεθεί η παρακράτηση φόρου) θα επιβληθεί εισφορά 20% υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης και εισφορά 6,9% υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι εισφορές αυτές θα καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από τον απασχολούμενο, δηλαδή ο εργοδότης δεν θα έχει καμία συμμετοχή».
http://markos.tv/